CLIMB
Ga naar de inhoud

De Perfect Pilatus, welke verschillende stromingen zijn er?

Sport Je Mee
Gepubliceerd door in Sport Pilates ·
Tags: PerfectPilatesstromingen

Perfect Pilates
Pilates is een training voor het hele lichaam of zoals dat mooi heet: voor Body and Mind. Deze trainingsvorm wint de laatste jaren steeds meer aan terrein en is de trend van dit moment.
Pilates is back to Basic, terug naar het oefenen op een matje waarbij de kracht met name zit in de eenvoud en combinaties van de bewegingen. Hierbij komen kracht, lenigheid en stabiliteit aan bod.
Perfect Pilates wordt in de praktijk aangeboden door sportleraar en Perfect Pilates-instructeur Ronald Hekkert.


Verschil originele Pilates en Perfect Pilates
Er zijn verschillen en voordelen van Perfect Pilates ten opzichte van de originele Pilates.
Pilates is van origine bedoeld voor professionele dansers, dit zijn goed getrainde mensen met een goede belastbaarheid.
Perfect Pilates gaat uit van mensen met een lage en gemiddelde belastbaarheid. Daarom is er bij Perfect Pilates ook aandacht voor vooroefeningen en tussenoefeningen.
Ook is Perfect Pilates gericht op een algehele fitheidtraining terwijl Pilates naar het verbeteren van de dansprestatie toe werkt.
Een ander opvallend verschil is dat bij Perfect Pilates de rug maximaal hol wordt getrokken bij het uitvoeren van de oefeningen terwijl bij Pilates de rug wordt afgevlakt. Voor dansers is een "flat back" functioneel, zo kunnen ze het been hoger de lucht in gooien. Voor mensen met een verlaagde stabiliteit van de rug en met rugklachten kan dit juist toename van klachten in de hand werken. Daarom starten we bij Perfect Pilates altijd met het maximaal hol maken van de onderrug zodat we eerst de  diepe stabiliserende spieren bewust te leren activeren. Dit zorgt voor een stevige onderrug en werkt juist geen rugklachten in hand. Let wel, u kunt wel goede spierpijn gaan ervaren (dit wordt vaak met rugklachten verward).
 

5 principes van Perfect Pilates
Concentratie: Volledige aandacht bij elk spiertje dat je aanspant wat een positieve mentale tuning geeft.
Beheersing: Beheerst uitvoeren van de beweging. De nauwkeurigheid is bepalend voor het uiteindelijke effect.
Nauwkeurigheid: Hangt dus nauw samen met de beheersing van de oefening.
Centrum: Stabiliteit en stevigheid wordt niet bepaald door de kracht van je armen en benen maar vanuit je centrum. Je centrum of je ‘core’ is het gebied rond de onderrug en onderbuik. Oftewel je onderrug, onderbuik, bekkenbodem en middenrif. Voordat je bewegingen met armen en benen uitvoert moet je eerst je centrum stabiliseren of zoals wij dat noemen een Powerhouse creëren.
Ademhaling: De meeste mensen zetten tijdens het oefenen hun ademhaling vast. Door bewust te zijn van ademhaling krijg je ook weer die mentale tuning waarover eerder gesproken is. Bij het kracht zetten ademen we uit en hierna ademen we weer in.1 Opmerking
Anne-Marie
2017-09-12 08:35:43
Hallo Ronald,

Je blog is duidelijk. Ik heb er al veel van geleerd. Tevens ben ik benieuwd naar de vervolg in je Blog.

Succes,

Anne-Marie


Terug naar de inhoud